Kunstrai Amsterdam booth 36

More entries in

  1. Exhibitions
  2. News

TH_politoer_web

Press release in Dutch:
PERSBERICHT

Tomas Hillebrand toont nieuw werk op de Kunstrai
04-06 t/m 09-6-2014
Stand 36, solopresentatie, Huub Hannen Galerie

Vorig jaar kreeg Tomas Hillebrand (1977) een toekenning van De stichting Van Vlissingen Art Foundation voor zijn autonome sculpturen in glas. Hiervoor deed hij onderzoek naar Japanse lakkunst; Urushi en maakte een reis naar Japan. De tentoonstelling “Tomas Hillebrand in Japan” was in september 2013 te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen en het gelijknamige boek werd uitgegeven door De stichting Van Vlissingen Art Foundation. Zijn nieuwe collectie werken zijn voor het eerst te zien tijdens de Kunstrai bij Huub Hannen Galerie stand 36.

Tomas Hillebrand streeft in zijn werk een hedendaagse interpretatie na van de 19de-eeuwse kunststroming de Romantiek. De relatie tussen het nietige individu en de natuur verwondert de kunstenaar aanhoudend. Met name het natuurlijke materiaal, de ambachtelijke verwerking en de grote concentratie waarmee het werk wordt gemaakt, spreken Hillebrand aan.

In zijn autonome objecten domineert de natuur en het landschap. Het gaat hem waarbij niet om een natuurgetrouwe weergave van de wereld om hem heen maar juist om het weergeven van een vertekende werkelijkheid zodat er zich een eigen realiteit in ontvouwt die onder meer aanspraak maakt op het gegeven van de herinnering. Dat aspect werd versterkt toen Tomas uit de nalatenschap van een oom uit Goes een kist en diverse doosjes met uiteenlopende spullen ontving die hij interpreteerde als bewaarplaatsen voor herinneringen. Al die objecten waren voor hem niet zozeer spullen die herinneringen opriepen, maar die een aanzet kunnen geven tot verbeelding. Dat uitgangspunt komt terug in zijn glazen (sneeuw)bollen en met name in de basementen vervaardigd uit andere materialen. Deze basementen of “sokkeldozen” hebben een ruimte waarin iets in kan worden opgeborgen.
Hillebrand heeft voor deze nieuwe collectie met meesters in hun ambacht samengewerkt. Een aantal “sokkeldozen” zijn gemaakt van schellak-politoer, in de 19e eeuw een veelvuldig gebruikte lak. Andere sculpturen zijn voorzien van bladgoud geïnspireerd door een bezoek aan “The Golden Hall of Chusonji Temple” in Hiraizumi, Japan. Het bladgoud is uitgevoerd door specialist Jeroen Wilbrink welke onlangs ook de lier van het Concertgebouw heeft voorzien van goud.

photo: untitled, French polish, blown glass, water, mirror, 36 x 33 cm, year: 2014

Next Entry